Scroll to top
© 2020 Sandro Slavnić

Coronavirus – 30 stvari koje možeš raditi u izolaciji


Sandro Slavnic - 22 Marta, 2020 - 0 comments

21. Isprati Merimu i Veliju na put

Kultna predstava „Biće, biće“,  mlađim generacijama „NE POZNAJEM“, a starijim „AAAA, ODKAD NISAM GLED’O“, od tvojih usana formirat će razvučeno slovo “U”, već u prvoj minuti davanja. Garantujem ti.

22. Teleportiraj se u kazalište

Upravnici kazališta pobrinuli su se o ljubiteljima drame na dasci. Beogradsko narodno pozorište otvara svoja vrata i nudi besplatna izvođenja putem online ekrana svaki dan od 21:00.
više informacija

Narodno pozorište Sarajevo također uručuje pozivnice. Pogledaj šta se to događa na njihovim pozorišnim daskama.
više informacija

Bosansko narodno pozorište u Zenici počelo je s repriziranjem svojih predstava. Spremi vino, kokice, šta god i uživaj.

23. Aplaudiraj komičaru

sandrotellingstories

Srđan Dinčić je vrsni stand up komičar kojeg ste možda skužili u TV showu „Veče sa Ivanom Ivanovićem“. Na Youtubeu se nalaze sjajne 73 minute njegovog stand up comedy showa „Đavo iz jagode“.

24. Odgledaj opasan triler

Ne, ovaj film nije apokaliptičkog sadržaja. Contratiempo ili Nevidljivi svjedok ili Nevidljivi gost ostavio je ozbiljne ogrebotine na polici s mojim omijlenim filmovima. Toplo preporučujem. Zagarantovan nervni krešendo do posljednje minute. 

U Facebook grupi Predlagači dobrih filmova ne manjka fantastičnih prijedloga i recezija.

Što se izvora filmova tiče, siguran sam da svatko ima svoj (ili poznaje nekog tko zna jedan) iz kojeg srče dramski kajmak. 🙂

25. Zaviri u skupocjene butike

Šta nam fali prošetati kroz npr. Gucci, LV ili Balenciaga store, isprobati skupocjene krpice, staviti ih u košaricu i umom platiti? Na taj način ja redovno kupujem u londonskoj robnoj kući Selfridges i osjećam se izvanredno.

U blogu “Rim na četiri dana” pisao sam zašto ne trebamo izbjegavati luksuzne trgovine iako naš novčanik možda trenutno nije u skladu s njima.

26. Dovedi Zdravka Čolića u dnevni boravak

Don’t worry, komšije se neće žaliti ako od svog doma napraviš koncertnu halu, štoviše đuskat će zajedno s tobom. Kreni s Čolom, a kasnije ugosti EKV, Merlina, Balaševića, Sašu Matića ili umjetnika po želji.

27. Napravi generalku

Ako nisi znala/o, Zdravko Čolić voli gledati po ćoškovima domova, Merlinu je duša otvarati ladice, a Sašu Matića ubi kijavica od prašine. Prije nego organiziraš koncert u dnevnom boravku, možeš napraviti generalku, olakšati ormare, napuniti kontejnere i zidovima soba udahnuti proljeće. Nema dvojbe, Japanci su najbolji u svemu, a Marie Kondo je carica pospremanja i mrežom kruži nekoliko videa njenih predavanja.

28. Raskrinkaj teorije zavjere

Ručak s vanzemaljcima? Jes ofkors! Spremi se za putovanje do iza kraja svemira. S BALKAN UFOM za 0 dolara imaš izvanredan tretman koji uključuje puni pansion u brodu s ***** zvjezdica.
Veži se, teleportiracija na 3, 2, 1…

29. Procunjaj Slavorumom

Ponekad je prava stvar odvesti mozak na pašu. Učini to na slavenski način, posjeti Slavorum i izgubi se među presmiješnim memovima.

30. Maštaj, planiraj (za poslije izolacije)

Zgrabi olovku i list papira i zapiši sve ono što te čeka ili što ćeš raditi kada se svemir uravnoteži i sve ponovo krene svojim tokom. Zapiši mjesta koje ćeš posjetiti, knjige koje želiš kupiti (a nisi online), zapiši kako ćeš obavezno kontaktirati onog profu klavira i dogovoriti sate… Spusti na papir sve ono što rezonira s tobom, a ima veze s vremenom poslije izolacije.


Postoji bezbroj stvari koje se mogu raditi u četiri zida. Možemo skinuti prašinu s kutije “Monopola” i “Čovječe ne ljuti se”, napokon početi piti one dvije, tri litre vode dnevno, izjaviti sebi ljubav, održati solo koncert na prozoru ili balkonu, ali najbolje ideje dolaze kada zavirimo duboko sebe. Ono čime ću se ja definitivno pozabaviti u ovom kriznom periodu jeste treniranje mudroće i kvalitetno i produktivno korištenje vremena.

Čuvaj sebe, čuvaj druge.