Scroll to top
© 2023 sandrotellingstories

Coronavirus – 30 stvari koje možeš raditi u izolaciji


Sandro Slavnic - 22 Marta, 2020 - 0 comments

Znam. Znam kako ti je. Gledaš u svoja četiri zida i ne znaš šta bi sa sobom i od sebe. Svi uglovi tvoje sobe – u dušu ih znaš. I donji veš pregazila je pegla. Izjad’o ti se i pauk iz kupatila, ni s njim više nemaš o čemu… 

Ovih dana mrežama kruže razni prijedlozi šta raditi za vrijeme Corone, odnosno izolacije. U većini njih spominju se streaming servisi poput Netflixa, HBO-a, Amazone Primea. Ja sam napravio listu prijedloga kakvu bih osobno sam volio vidjeti. Uživaj u narednih 5,25 minuta, primijeni ili napravi svoju listu. Ostani mudra/mudar i iskoristi vrijeme pametno.

1. Postani natjerator

i natjeraj se na promjenu. To moraš. Znam, znam da to ne voliš. I ja se sav ospem kada mi krenu govoriti kako moram ovo ili ono. Nitko od nas ništa ne mora, svi smo se namorali, kako ono kažu… Ali zašto sada ne budemo face i posijemo kvalitetno sjeme u čijim plodovima ćemo nekad poslije itekako uživati? Profitiraj od svoja četiri zida. Kreni drugačije – za drugačijeg tebe. (Odličan moto za političku kampanju, zar ne?) Imaš vremena.

2. Ohladi glavu i stavi X na medije

sandrotellingstories

Odupri se. Promjena će zasukati rukave i napasti te tek kad stisneš crveno dugme na daljinskom upravljaču, zaobiđeš internet portale i regulišeš korištenje društvenih mreža. Primjera radi, ja sam 2 godine proveo nasukan na pusti otok oko kojeg se nije nalazilo more informativnog sadržaja. Nemaš pojma kako sam O K E J osjećao. I još bolje od svega: Nikome nije ništa falilo zato što ja nisam sudjelovao u prijemu informacija s TV uređaja i portala. U krizno vrijeme poput ovog trebamo znati što se oko nas događa, ali pauza u medijskom bombardovanju je neophodna. Nećeš ništa propustiti ako samo dva puta dnevno preletiš naslovnicu nekog portala, ujutro i uvečer. U slučaju da u nedogled “zagrmi” dok si na OFFu, tvoj telefon će zazvoniti, netko će te već nazvati.

3. Nabij optimizmu mišiće

Jedna knjiga Žarka Lauševića nosi naslov „Sve prođe, pa i doživotna“. Proći će ova kriza, zgazit ćemo Coronu i izaći jači iz ove situacije (ako budemo mudri), ne sekiraj se. Sve će biti okej, izvadi kasetu, okreni na pozitivu, vrati je u kasetofon i stisni PLAY. Neka žurka krene! Kada ohladiš glavu od medija i odeš na crpku dobrog sadržaja (ispod ili na neku svoju), optimizam će proraditi i osjećat ćeš se really good. Zadrži pozitivan stav.

4. Budi od pomoći imunom sistemu

sandrotellingstories

On nema točkove da se doveze tamo gdje ima kvalitetnog goriva. Kuhinja. Spanđaj se s uravnoteženom prehranom, vitaminima, voćem i povrćem, a kad postaneš car u toj ekipi, onda se okreni apoteci i dodacima. Za početak, šta ti fali, evo sad, oguliti jedan limun, malo đumbira, izblendati s malo vode i dodati chia sjemenke? Uf, kakva bomba!

5. Naspavaj se

sandrotellingstories

Ako do sada nije bilo prilike – EVO JE.  Ostvarila ti se želja da se k’o čovjek odmoriš, naspavaš i popraviš ritam spavanja (ovo treće – ja jesam). Znaš da je san opasno važna grana zdravlja. Nemoj da je lomiš.

6. Provozaj se formulom za manifestiranje željene realnosti

Vrijeme je da upoznaš Srđana Roju iz ekipe manifestiranje.org. Srđan je jedan od nekolicine likova koje gotivim kada se radi o ličnom razvoju. Objavio je pregršt sjajnih predavanja na Youtube kanalu, a sjajan uvod u njegov rad je dvosatno predavanje „Formula za manifestiranje“. Ne zaboravi preuzeti PDF File, sažetu formulu i prečicu do srećice.

7. Postavi ciljeve za ovu godinu

Ko uvod u broj 7 poslušaj ovaj video.

2020. je ON HOLD. Ako već sve stoji, to nije razlog da se ti zaustaviš i nestrpljivo čekaš da se Zemlja ponovo krene vrtiti oko svoje ose. Iskoristi vrijeme, ojačaj umne niti, spusti ciljeve na papir, razloži ih i žvači zalogaj po zalogaj. Na mreži se nalazi mnoštvo izvrsnog sadržaja o postavljaju ciljeva, jačanju samodiscipline i istrajnosti. 

Zamisli, na Youtube Kanalu „Put uspeha“ pročitali su cijelu knjigu Briana Tracya „Ciljevi“:

Baci oko na prvih 5 stranica ove knjige (izut će te iz cipela):

U tvojoj biblioteci štivo o postavljanju ciljeva kupi prašinu? Sjajno! Zgrabi knjigu, puhni i kreni raditi s njom.

8. Približi se ostvarenju svojih snova

Možda nije dovoljno nekoliko tjedana (A možda i jeste?!) da ostvariš svoje snove, ali svaki dan možeš učiniti nešto što će te približiti njima, koliko god oni bili golemi. Metar po metar.

9. Transformiraj se besplatno

Gaia je Netflix za osvještene. Ako posjeduješ PayPal account ili kreditnu karticu, 7 dana možeš besplatno uživati u mega sadržaju za um, tijelo i duh. Poslije free trial weeka pretplata košta € 11,99.

10. Prestani misliti

Meditacija. Da, da. „A nemoj nam toga, molim te…“ Jedna od negativnih reakcija na pojam „meditacija“ potiče iz istog otpora koji se u nama stvarao dok nam je npr. profesor povijesti na poprilično dosadan način prenosio znanje. Ako si krenula/o meditirati pa stala/o, ništa ti ne stoji na putu da ponovo kreneš (osim sama sebi). Ako do sada s ovim pojmom nisi imala/o dodirnih točaka, evo prilike! Srđan Roje održao je prezanimljiv tečaj meditacije. Budi frajer, meditiraj.